MONITORING SYSTÉMU HACCP A MĚŘIDLA
Podle Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004 provozovatel potravinářských a gastronomických provozů musí zajistit nezávadnost pokrmů po celou dobu jejich použitelnosti. V praxi to znamená ověřovat plán kritických bodů a provádět pravidelná měření a vyhodnocování jednotlivých znaků např. fyzikálních veličin (obvykle teplota, čas, relativní vlhkost), senzorických vlastností (barva,vůně, chuť), účinnost sanitací, laboratorní rozbory (mikrobilogie, nezávadnost pokrmů) aj. , porovnávat naměřené hodnoty s povoleným rozsahem a vést patřičnou evidenci. Základem každého účinného systému HACCP je monitoring sledovaných znaků při příjmu potravin, během skladování, přípravy, výroby, výdeje a distribuce pokrmů.
Před aplikací monitorovacího systému HACCP fyzikálních veličin on line, off line doporučujeme zpracovat projektovou dokumentaci monitorovacího systému HACCP. Toto je třeba jak před rekonstrukcí, přestavou stávajících provozů, tak i před výstavbou provozů nových.
Automatický monitoring fyzikálních veličin
DŮLEŽITÉ
Dle ČSN EN 12830 (odstavec 4.1) musí prostředky měření teploty používané záznamovým zařízením být nezávislé na jakémkoliv měření teploty, které je použito k řízení chladicího systému.
Při plně automatickém monitoringu:
- jsou na monitorovací síť napojeny skladovací prostory, jednotlivá pracoviště, varné technologie, mycí stroje, výdejní místa
- měření a komunikace probíhá po kabelových rozvodech či jiným způsobem do PC, vybaveného příslušným SW
- programové vybavení monitoringu je propojeno s programem HASAP Gastro Software (HGS)
- monitoring běží automaticky ; data jsou ukládána do databáze monitorovacího SW
- kontrola aktuálních teplot je možná na monitoru počítače kdykoliv
- automatické upozornění na případné překročení kritických mezí
- adresnost nápravných opatření a jejich řešení
- přiřazení teplot z procesu výroby jednotlivým pokrmům je automatiky provedeno v HGS výběrem příslušné receptury
Výše uvedený monitorovací systém má průkaznou vypovídající hodnotu, je určen pro velkokapacitní a rizikové stravovací provozy s ohledem na strávníky. Automatické měření hodnot šetří čas zaměstnanců a zvyšuje tak jejich produktivitu a efektivitu práce.
TECHNICKÉ PŘEDNOSTI V KOMUNIKACI
Náš monitorovací systém instalovaný v provozech je schopen komunikovat s technologiemi od renomovaných výrobců jakými jsou:
Aligroup, Bři Horákové, Küppersbusch, Electrolux , ELOMA, Frima, Jiva Jirák, Lainox, Meiko, Palux, Rational, Winterhalter, Zanussi aj.
Monitorovací systém může být zapojen s různým stupněm automatizace. Některá měření mohou být prováděna ručně. Menší stravovací provozy mohou provádět veškerá měření pomocí
ručních měřidel a naměřené hodnoty zapisovat do formulářů.
Teploměry a další měřidla
Firma HASAP GASTRO Consulting, s.r.o. nabízí vpichové teploměry, teploměry do skladů, registrační teploměry, vlhkoměry a další. Speciální vybrané typy teploměrů si můžete zakoupit
v našem e-shopu.
Monitorovací systémy a prodej měřidel realizujeme za technické podpory firmy Qi Analytical, s.r.o.