MONITORING SYSTÉMU HACCP A MĚŘIDLA
Monitoring systému HACCP, tj. měření, záznam a vyhodnocování fyzikálních veličin (teplota, vlhkost, čas…), je jedním ze způsobů, jak zajistit zdravotní nezávadnost pokrmů v rámci celého výrobního řetězce od příjmu potravin, během jejich skladování, přípravy, výroby a výdeje pokrmů.
Automatický monitoring fyzikálních veličin
Klíčové vlastnosti automatického monitoringu:
- na monitorovací síť jsou napojeny skladovací prostory, jednotlivá pracoviště, varné technologie, mycí stroje, výdejní místa
- data z měření jsou stahovány do PC vybaveného softwarem H-Monitor
- programové vybavení monitoringu je propojeno s programem HASAP Gastro Software (HGS)
- monitoring běží automaticky; data jsou ukládána do databáze H-Monitor
- kontrola aktuálních teplot je možná na monitoru počítače kdykoliv
- automatické upozornění na případné překročení kritických mezí
- adresnost nápravných opatření a jejich řešení
- přiřazení teplot z procesu výroby k jednotlivým pokrmům je automatiky provedeno v HGS výběrem příslušné receptury
Náš monitorovací systém je určen zejména pro velkokapacitní a rizikové stravovací provozy s ohledem na strávníky, kde je kladen velký důraz na
průkaznost naměřených dat. Další výhodou automatického monitoringu je časová úspora, která má vliv na
zvýšení produktivity a efektivity práce.
Univerzálnost a variabilita systému umožňuje nastavení komunikace s technologiemi od renomovaných výrobců jakými jsou:
Aligroup, Bři Horákové, Küppersbusch, Electrolux , ELOMA, Frima, Jiva Jirák, Lainox, Meiko, Palux, Rational, Winterhalter, Zanussi aj.
Před implementací monitorovacího systému HACCP fyzikálních veličin (on line, off line) doporučujeme zpracovat projektovou dokumentaci monitorovacího systému HACCP. Vhodné je tak provést před rekonstrukcí či přestavbou stávajícího provozu nebo před výstavbou provozu nového.
DŮLEŽITÉ
Systém splňuje podmínku normy ČSN EN 12830 (odstavec 4.1), která říká, že prostředky měření teploty používané záznamovým zařízením musí být nezávislé na jakémkoliv měření teploty, které je použito k řízení a regulaci chladicího systému.
Teploměry a další měřidla
Menší stravovací provozy mohou provádět veškerá měření pomocí "
ručních" měřidel a naměřené hodnoty zapisovat do formulářů. Nabízíme vpichové teploměry, teploměry do skladů, registrační teploměry, vlhkoměry a další. Vybrané typy teploměrů si můžete zakoupit
v našem e-shopu.